Hundefoto – tips for å ta bedre bilder av hunden din

hundefoto

Å være glad i å ta bilder av hundene mine er nok jeg som hundeeier ikke er alene om. Det er ikke alltid så enkelt derimot og gjennom årene har jeg funnet noen enkle og gode tips for å ta bedre hundefoto.

«Hunden min kan ikke stå i ro på kommando»

Ikke alle hunder synes det er særlig gøy å stå i ro og kanskje valper spesielt kan være vanskelig å holde i ro lenge nok til å ta et bilde. Hold en leke eller godbit i hånda som hunden kan fokusere på mens du tar bildet. Alternativt kan du la hunden få leken eller strø godbitene på bakken. Mange ganger blir bilder hvor hunden leker og ikke er «på jobb» mye finere enn et bilde hvor den poserer.

Dersom hunden demper (snur seg bort, slikker seg rundt munnen) når den får kameraet mot seg bør du ikke bøye deg over hunden når du tar bildet. Stå heller litt på avstand og sitt på huk for eksempel. Da virker kameraet mindre truende for hunden.

Nedenfor har jeg kastet en tennisball og står klar med kamera når Balder kommer tilbake for å avlevere ballen. På denne måten får jeg tatt bilde av hunden med et naturlig uttrykk samtidig som Balder lærer at kamera betyr lek og gjør han tryggere i situasjonen.

hundefoto tips
(Merk Balder er ikke redd for kamera så her har jeg fotografert han ovenfra)

Få hunden til å ikke se i kamera

Ofte finner jeg flotte motiver når vi er på tur som på bildet nedenfor. For å gjøre det litt annerledes tar jeg ofte bilde bakfra mens hundene speider utover. Dette er mye enklere enn man kanskje tror; sett hundene opp hvor og hvordan du ønsker, gi «bli» kommando og kast en sten/pinne eller lignende bort fra kamera mens du tar bildet. Vips, så ser hundene bort fra kamera og på det som ble kastet.

Jeg kaster gjerne godbiter mens jeg tar bildene og gir deretter en «fri» kommando slik de belønnes etter å ha sittet i ro.

hundefoto
En av favorittstedene mine både for tur og foto
hundefoto tips
Buffy titter bort fra kamera

Forskjellige perspektiv gir forskjellige bilder

Når du skal ta bilder, forsøk gjerne flere typer perspektiv for å se hva som passer best. Tar du bildet ovenfra (ned mot hunden) vil hunden se mindre ut og gjerne litt uskyldig ut. Motsatt om man tar nedenfra (opp mot hunden). Da vil hunden se større ut og gi hunden et stolt uttrykk. For et balansert bilde hvor hunden har sine naturlige proporsjoner tar man vanligvis bildet i samme høyde som hundens hode.

Samtidig som du tester ut forskjellige perspektiv vil du også merke hvordan lys påvirker bildet ditt. Forskjellige perspektiv gjør at lyset kommer inn i bildet på forskjellige måter. Jeg har ikke fasiten på hvor det skal komme fra men selv liker jeg ikke verken direkte lys eller for lite lys. På stranda og fjellet er det som regel nok av lys mens i skogen kan det fort være litt for mørkt.

hundefoto
Bella er her fotografert ovenfra – ser du hvordan hodet hennes virker litt stort?
hundefoto tips
Dette bildet er tatt litt nedenifra med fantastisk lys i bakgrunnen
Bildet tatt i hodehøyde - gir fin balanse i bildet
Bildet tatt i hodehøyde – gir fin balanse i bildet