Hvordan jeg tar vare på min seniorhund

Til ære for Bella, som ble 15 år 18. April 2021, vil jeg gjerne dele hvordan jeg tar vare på en seniorhund i hverdagen. De ulike tingene jeg gjør (og hvordan jeg gjør dem) har utviklet seg over tid, etterhvert som jeg har tilegnet meg kunnskap og informasjon. Det finnes dessverre ingen garanti for hvor lenge vi er heldige nok til å ha hundene i livene våre, men jeg mener jeg kan bidra i stor grad til deres livskvalitet gjennom hvordan jeg tar vare på dem. Jeg håper mine tips kan være nyttige for andre seniorhundeiere der ute.

bella seniorhund
Bella på 15-års dagen hennes, 18. April 2021

Råforing

Jeg startet med råforing i 2010, når Bella var omtrent 4 år gammel (dersom du er interessert i å lære mer om råforing generelt, kan du lese «Råforing – Hva, hvorfor og hvordan«). I flere år spiste Bella VOM (Norsk ferdig produsert råfor), frem til 2019 når jeg bestemte meg for å lære hvordan tilberede råfor selv. Hun fikk en tilpasset hjemmelaget diet i omtrent 1,5 år, før jeg begynte å fore med MUSH (Finsk ferdig produsert råfor). Årsaken til jeg byttet fra hjemmelaget til ferdigprodusert var vanskeligheten å få tak i ulike proteiner (som er årsaken til jeg ikke ønsket å bruke VOM lengre). I tillegg til MUSH (som ikke inneholder kunstig produserte mineraler og vitaminer, og årsaken til jeg valgte merket) får hun fet fisk som laks, makrell, sild i tillegg til kjøtt på bein minst en gang i uken. Omtrentlig tre ganger i uken får hun rått egg.

Dersom du har tilgang på mange ulike proteiner, vil jeg anbefale fore «hjemmelaget», men det er viktig å vite hva man gjør og har den nødvendige kunnskapen som behøves. En god start vil være å lese «Canine Nutrigenomics: The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health«. Du kan også lære mye i disse Facebook gruppen: Raw & Holistic Cat & Dog Support Group og RAW & BARF feeding for Dogs.

Vennligst vær oppmerksom på at å bytte diett kan være vanskelig for noen hunder, spesielt dersom de har sensitiv fordøyelse. Å bytte hundens diett bør alltid gjøres gradvis over en lengre periode hvor den nye dietten introduseres litt etter litt. En seniorhund har ofte en noe tregere fordøyelse, så vær oppmerksom på dette også.

Hjemmelaget råfor for seniorhund
Dette er hvordan hjemmelaget råfor ser ut.
Ingredienser: Torsk, Lunger (ku), Lever (gris), Nyrer (gris), Golden Paste, Grønnsaksterning, Eple, Multiflex, Eggeskall og Granateple

Tilskudd for min seniorhund

Hundene mine får daglig tilskudd fra Norsk Dyrehelse i form av Multiflex (Glukosamin, MSM, Grønnleppe Musling, L-argin, Kontroitin, C-vitamin og Mangan), lakseolje og blodpulver. Vi tilsetter også min egen hjemmelagde Golden Paste (som har flere fordeler som anti-flammatorisk og antioksidant) og kraft (godt for ledd, fordøyelse, hud og pels). Jeg vil anbefale du setter deg inn i hvilke tilskudd som vil være gunstig for din hund (avhenger av alder, rase, aktivitetsnivå og helse).

Seniorvennlig trening

Bella går 1-2 daglige turer og det er hun som bestemmer tempoet. Dersom hun vil stå å snuse på en busk i 5 minutter, da står jeg å venter på henne. Turen er tross alt for henne, og ikke meg. Vi varierer underlag og terreng på turene og inkluderer som regel alltid en liten bakke slik hun får aktivisert bakbeina.

To ganger i uken svømmer Bella i et innendørs oppvarmet basseng for hunder. Dette har hun gjort i omtrentlig 4 år og har bidratt stort til å holde henne i form. Svømming bygger styrke og kardio uten å belaste leddene hennes.

I tillegg til tur og svømming, trener vi styrke/balanse 1-2 ganger i uken, enten på tredemølle eller med annet fitness utstyr for hunder. Bella blir også med på agility trening med meg og de andre hundene, hvor hun får se på treningen vår og gjøre litt seniorvennlig trening selv.

Jevnlig sjekk og behandling

Bella får jevnlig sjekk og behandling fra fysio- og/eller kiropraktor. Hver 4.-5. uke får hun massasje-/fysioterapi og laserbehandling. Hver 6.-8. uke får hun kiropraktisk behandling. Bella er ikke en type hund som viser tegn til smerte om hun skulle ha vondt et sted. Derfor er det essensielt å ha profesjonelle som sjekker henne jevnlig, gjør at vi kan oppdage om hun er sår, stiv eller har smerter, selv om hun ikke viser det i hverdagen.

Tilrettelegging for en seniorhund

En seniorhund har ikke den samme kjernemusklaturen eller fotfeste som før. Så dersom du har glatte gulv hjemme kan du legge ned tepper/anti-skli matter. Du kan også benytte potesokker for bedre fotfeste om du ikke ønsker tepper/matter eller om dere er på besøk hos familie/venner.

Dersom du har en trapp hunden din må gå i jevnlig, kan det være en ide å installere en rampe for hunden. Seniorhunder kan ha problemer med å gå i trapper grunnet tap av muskler og/eller balanse.

Når det gjelder hundesenger kan jeg varmt anbefale typen med Memory Foam. De former seg etter kroppen og er myke for leddene. Et annet godt alternativ er ullseng, som både er myk og som holder seniorhunden varm.

På tur er det lurt å huske at seniorhunder fryser letter og når kroppen blir kald, blir leddene stive. En seniorhund løper gjerne ikke så mye som yngre hunder og blir derfor ikke varm av aktivitet på samme måte. Så bruk gjerne dekken i regnet eller i kulden når du er på tur med seniorhunden din.

Oppsummering

Råforing er dietten jeg foretrekker for mine hunder, men du kan alltids legge til ulike tilskudd for å forbedre din hund’s diett om du ikke ønsker å råfore. For trening av seniorhunden har jeg best tro på jevnlig og variert trening, kombinert med sjekk av kropp og ledd hos profesjonelle. Største delen av seniorhundens hverdag er hjemme og tilrettelegging der (trapper, glatte gulv og seng) er viktig for trivselen deres mener jeg. Jeg håper du fant noen nyttige tips og om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt eller legge igjen en kommentar.

Jeg vil legge til et tips til. Dersom du har mer enn en hund (og spesielt dersom en av dem er en seniorhund), ta deg tid til å tilbringe kvalitetstid bare dere to. Ta en tur sammen et sted seniorhunden din elsker. Ta deg tid til å la seniorhunden snuse på den samme busken i 5 minutt om den vil. La den bruke en evighet på å finne den riktige plassen å tisse. For når alt kommer til alt, er det de små tingene man kommer til å savne.

bella snow face seniorhund