Råfôring – Hva, hvorfor og hvordan

Jeg har råfôret hundene mine i over 8 år og kommer aldri til å gå tilbake til tørrfôr som hovednæringskilde. Av og til får jeg spørsmål om hva råfôring egentlig er og om det fungerer, spesielt for aktive hunder. Jeg har derfor skrevet dette innlegget for å besvare noen av de vanligste spørsmålene omkring råfôring.

Hva er råfôring?

Siden det finnes ulike definisjoner av råfôring vil jeg gjøre det klart at jeg definerer det som følgende: «Råfôring betyr at man fôrer med rått kjøtt, uavhengig om man selv setter sammen måltidet eller om man benytter ferdig produsert råfôr som V&H (Vom & hundemat)».

råfôring
Hvorfor råfôrer jeg?

For 6 år siden hadde Balder problemer med irritert hud og følsom mage. Etter å ha lest at det kunne hjelpe hunder med allergi å gå over til råfôring bestemte vi oss for å prøve dette.

Vi startet med råfôr fra V&H og så raskt en bedring for Balder. Ettersom hundene trivdes på råfôr og Balder ble bedre fortsatte vi med dette.

Noen av fordelene ved råfôring er:

✅ Råfôring kan utgjøre en positiv forskjell for hunder med allergi.

✅ Råfôring gjør at du har en komplett oversikt over hva hunden din faktisk spiser.

✅ Råfôring gir mindre avføring.

✅ Råfôring (mat hunden må gnage på) fjerner plakk fra hundens tenner.

✅ Råfôring (mat hunden må gnage på) krever både fysisk og mental aktivitet av hunden.

✅ Råfôring er ikke dyrere enn tørrfôr (mer om dette nedenfor).

✅ Råfôring er for kjøttetere, akkurat som hundene våre er.

råfôring
Hvor mye koster råfôring?

Noen har kanskje inntrykket av at råfôring er dyrere enn tørrfôr men det er ikke min opplevelse. Vi kan ta for oss mine hunder som et eksempel:

4 hunder som totalt spiser 1,2 kg råfôr hver dag. Det blir ca 36 kg hver måned.
Jeg bruker V&H som basis (den koster 250kr for 20kg) og legger til/bytter ut innimellom med hel høne, høneføtter, griselabber, koteletter, fisk, egg, ribbe, fiskeolje og vitaminer (dette kjøper jeg inn i større mengder på tilbud eller for å få kvantumsrabatt). I gjennomsnitt bruker vi 1000-1500kr per måned totalt på mat til hundene.

Om jeg sammenligner med 2 typer tørrfôr av god kvalitet (typen grain-free og med kjøtt som hovedingrediens) vil det koste meg henholdsvis 1800kr eller 2550kr hver måned å fôre på en av disse typene.

råfôring
Hvordan begynne med råfôring?

Dersom man ønsker å starte med råfôring vil jeg anbefale man begynner med ferdig produsert råfôr (som for eksempel V&H). Dette vil være en grei introduksjon av rått kjøtt for de fleste hunder. Start med å gradvis bytte ut litt av tørrfôret i måltidene med råfôr. Øk mengden råfôr litt etter litt og til slutt vil hele måltidet bestå av råfôr.

Da jeg startet med å bytte ut V&H med annet synes jeg det var betryggende å gi hundene større ting som hel høne eller hel makrell (helst fryst) for å se at de virkelig tygde maten.

Som nevnt bruker jeg V&H som basis og dette sørger for at jeg vet hundene får de mineralene og vitaminene de behøver. 1-2 ganger i uken blir V&H byttet helt eller delvis ut med alternativer som hel høne, hel makrell, griselabber, kyllinglår, høneføtter osv.

Er du redd du gir for mye av noe, sjekk avføringen. Den skal ikke være for løs eller for fast. Er den porøs gir du for mye bein.

råfôring
Andre spørsmål

❓ Smittefare – kan jeg bli syk om hundene spiser rått kjøtt?
Dersom du bruker normal renslighet så vil det ikke være smittefare. Vask redskaper og skjærefjøl og vask hendene dine.

❓ Hvor kan jeg kjøpe «unormale ting» som høneføtter, griselabber osv?
Lokale gårder som selger direkte til forbruker eller slakter.

❓ Kan hunder spise bein fra fugl, fisk og får?
Ja, hunder kan spise alle bein som ikke er varmebehandlet. Når bein blir varmebehandlet kan det bli beinsplinter og det er derfor de må være rå slik at hunden kan knuse beina når den spiser dem.

❓ Hvor mye V&H skal hunden min ha?
Veiledende mengde er 2% av hundens kroppsvekt men dette er svært individuelt. Følg med på hundens vekt og juster mengden mat.

Mer informasjon

For de som søker mer informasjon om råfôring kan jeg anbefale å se disse videoene: