Hvordan lære hunden din å gå kavaletti

Kavalettier er en nyttig øvelser for å øke hundens styrke og koordinasjon. Du kan tilpasse den til hunder av alle størrelser, alder og kondisjonsnivå. Kavaletti trening er en viktige del av styrketreningen vi gjør med alle hundene våre, både de som er aktive i konkurranse og de som er pensjonert.

Fremgangsmetode

  1. Start med 2 stk kjegler (ca 5 meter fra hverandre) og belønn hunden din for å gå rundt og mellom kjeglene. Når hunden forstår oppgaven, øker du farten til trav.
  2. Legg til 2 hinder (se høyde og avstander nedenfor) mellom kjeglene og la hunden din trave mellom kjeglene og over hinderne.
  3. Legg til flere hinder (alltid partall) etterhvert som hunden din får økt forståelse og selvtillit. Start med 30 sekunder og jobb dere opp til 3-5 minutter, avhengig av kondisjonsnivået på hunden din.

Belønn hunden din så ofte som nødvendig for å holde motivasjon og fart oppe. Jeg vil anbefale å bruke mat/godbiter som belønning for å holde stressnivået lavt, men dersom du har en hund med lav motivasjon for mat, kan du bruke leke istedenfor. I videoen nedenfor har jeg tatt med et eksempel på hvordan jeg belønner med leke når jeg trener kavalettier.

Har du en hund som kan være vanskelig å motivere eller som ikke fokuserer fremover, kan du forsøke å ha en person på hver side av kavalettiene (spesielt under innlæring) som belønner hunden.

Avstand og høyde

Hundens størrelseAvstand*Høyde
Liten0,5-1 fotMaks håndledd høyde
Medium1-1,5 fotMaks håndledd høyde
Stor2-3 fotMaks håndledd høyde
* Dette er kun omtrentlig avstand
hund håndledd kavaletti høyde
Håndlegg markert på bildet.

Når hunden din går kavalettier skal den trave avslappet og naturlig. Jeg anbefaler at du filmer treningen (fra siden som i videoen nedenfor) i «slow motion», slik at du kan sjekke om avstanden og høyden er ok for din hund.

Jeg har kjøpt kjegler fra XXL men det finnes flere alternativer både fra Ebay og norske forhandlere om du gjør et enkelt søk på Google.

Kavaletti for hund variasjoner

  • Antall hinder
  • Buet kavaletti
  • Lengde på økten