Oppvarming for agility – hvorfor og hvordan

Oppvarming for agility er viktig for å forberede både hundens kropp og hjerne for trening og konkurranse. Viktigst av alt bidrar oppvarming til å redusere sjansen for skade.

Minsker risiko for skader

I agility er det mange vridninger, brå bevegelser og raske akselerasjoner både for menneske og hund. Uten oppvarming er det lettere å pådra seg en forstuelse eller revne en muskel. Tenk om du skulle gått rett fra senga eller sofan for å sprinte 200 meter uten å varme opp. Faren for skader er en ting men du ville heller ikke prestert i nærheten av optimalt. Om man da tar hunden direkte fra bilen og inn på banen for å løpe agility blir det samme sak.

Hunden min blir sliten/for giret av oppvarming

Om hunden din blir sliten av oppvarmingen er det sannsynligvis hodet dens (og ikke kroppen) som blir sliten. Prioriter fysisk oppvarming og fokuser på at hunden kun skal bevege seg sammen med deg. Ha god avstand til andre hunder og eventuelle andre forstyrrelser slik den ikke bruker hodet sitt så mye.

Har du en hund som blir for giret av oppvarmingen bør du be hunden om enkle øvelser som kontakt, sitt, dekk osv. Klarer den ikke konsentrere seg og stresser bør du gi den større avstand til forstyrrelselsene.

Min oppvarmingsrutine

For min del, som bruker den samme oppvarmings rutinen både på trening og konkurranse, bidrar den til å sette meg i riktig mental modus. Om vi har mulighet til å gjøre oppvarming på samme underlag vi skal løpe, vil også oppvarmingen hjelpe hunden min å bli kjent med underlaget.

1. Trav (5-10 min)
Fungerer bra for generell oppvarming for å få blodomløp, hjerter og lunger skikkelig i gang.

2. FVF (2 min)
Fri ved fot bruker jeg for å aktivisere og engasjere bakpart og spesielt hoftene. I tillegg er dette en god øvelse for generell koordinasjon og plassering av føtter for hunden.

3. Stå på frembein og tøying (2 min)
Når hunden min står på frembeina aktiverer det musklene i front, og ved å strekke forbereder vi sener og muskler på den eksplosive og gjentatte hoppende bevegelsen de skal gjøre.

4. Sitt-dekk-stå (2 min)
Bevegelsene hunden gjør i disse øvelsene er god oppvarming for albuer, håndledd og ankler.

5. Slalom og wrap (2 min)
Å gå slalom mellom beina mine er en veldig lik bevegelse som å utføre slalåm på banen, og det forbereder muskler i ryggen og på siden for denne typen bevegelse. Wrap aktiviserer også sidene i tillegg til hoftene, skuldrene og håndleddene.

6. Bamse rakett (2 min)
Jeg la til dette trikset for å ikke være avhengig av oppvarmings hinder på konkurranse. Bevegelsen, musklene og kraften hunden min bruker for å utføre dette trikset er veldig likt som når han gjennomfører et hopp.

7. Sprint og lytt (2 min)
Den siste øvelsen vi gjør er å løpe full sprint med lytte øvelser innimellom. Dette er både en oppvarming for hundens hode, så vel som for kroppen.

Øvelsene vi gjør under oppvarmings rutinen vår er preget av lyst, mye belønning og generelt moro. Ettersom vi bruker 20-30 minutter før hvert løp/trening er det viktig det er lystbetont og ikke en kjip ting vi må gjøre før vi får gjøre det vi egentlig vil.

Dette er som sagt øvelser som fungerer for oss for øyeblikket. Om du ønsker å implementere noen av øvelsene i din egen oppvarmings rutinen, husk å justere de til din hund’s nivå av styrke og ferdigheter. Jeg anbefaler å justere type og antall øvelser til din hund og dens behov.