Seniorhunden – et nytt kapittel i hundens liv

Når burde man pensjonere enn hund som jobber aktivt og hvilke alternativer har man? Min eldste hund, Bella blir 11 år neste vår. Hun ble pensjonert fra konkurranser etter 6 år som aktiv agilityhund. Her er mine tanker om seniorhunden og aktiviteter dere kan gjøre sammen.

Når skal man pensjonere?

Mange har spurt meg om hvorfor jeg valgte å pensjonere Bella fra agility. Bella var 8 år det året hun ble pensjonert. Hun var da og er fortsatt i tipp topp form for alderen sin. Sjansen for å pådra seg skader øker i takt med alderen for hunder som for mennesker. Bella var min første agilityhund og derav er hun ikke trent like «smart» som min neste agilityhund. Fokus på å lære hunden å forberede en sving eller styrking av de riktige musklene er noe jeg lærte mye senere. Jeg valgte å pensjonere henne før hun pådro seg noen skader med ønske om å ha en frisk hund i mange år fremover.

Det finnes ingen fasit på når man bør pensjonere hunden om den driver med belastende aktiviteter. Man må selv kjenne sin hund og dens begrensninger. Er man usikker bør man oppsøke veterinær, fysioterapaut eller kiropraktor for råd.

seniorhunden
Meg og Bella på Agilityuken2012 | Foto: Lene Fossdal

Trening og konkurranser for seniorhunden

Om hunden pensjoneres fra agility, gjeting, rundering eller lignende betyr det ikke at den «kun» kan gå tur. Seniorhunden behøver fortsatt fysisk og mental stimuli. Det finnes mange ting man kan gjøre sammen med hunden som er lite belastende og kan tilpasses etter hundens behov.

For meg og Bella falt valget på rallylydighet. I denne sporten er det et veldig hyggelig, åpent og positivt miljø med rom for alle nivåer, alle raser og alle aldre. Mitt råd er å ikke være redd for å prøve noe nytt og se hva som kan passe for dere. Ta et kurs eller oppsøk en hundeklubb for å prøve ut noe nytt.

seniorhunden rallylydighet
Team Bella går rallylydighet | Foto: Kathrine Vestersjø Tysse

Vedlikehold av kroppen

En pensjonert hund er like viktig å holde i god form som en aktiv hund. Siden Bella er i utmerket form er hun med på fjellturer, skiturer og lignende men hun får også  jevnlig økter med tøying, stretching og styrketrening  i tillegg til massasje hos fagperson (les mer om dette her). Dette gjør at muskler og sener holder seg sterke og friske. Jeg vil også kunne oppdage eventuelle skader/belastninger raskere.


Her ser vi Bella over kavalettiene i sakte film. Hunden skal trave uanstrengt og naturlig.


Her ser vi Bella utføre posisjonsendringer, sitte bamse og stå på to.
Disse øvelsen trener musklene men er ikke så veldig belastende for henne.

seniorhunden coreday

seniorhunden isabelle bella
Ta vare på hunden – gammel som ung <3